facebook twitter logo
Jaa

Kaiken musiikin saat ilmaiseksi

Mitä on suoratoisto?

Suoratoisto tarkoittaa, että musiikkia ei tarvitse ladata älypuhelimeen, vaan se kuunnellaan suoratoistosovelluksen kautta. Suosituimpia suoratoistopalveluita ovat esimerkiksi Spotify ja Deezer. Sovellusten avulla pääsee käsiksi miljoonien biisien kirjastoon juuri siellä, missä musiikkia haluaa kuunnella.

Suoratoistopalvelua käyttämällä tiedostojen ostaminen ja siirtäminen tietokoneelta kännykkään on tarpeetonta. Ei tarvitse myöskään murehtia puhelimen tallennustilasta, tiedostokokoelman laajuudesta tai siitä, oliko se oma lempibiisi ladattu kotitietokoneelle, puhelimeen vai ulkoiselle kovalevylle.

Mitä ovat soittolistat?

Suoratoistopalveluista löytyvien soittolistojen tarkoituksena on se, ettei käyttäjän tarvitse itse miettiä, mitä miljoonista saatavilla olevista biiseistä hän haluaisi kuunnella.

Soittolistoja löytyy muun muassa muusikoiden, julkkisten ja toimittajien valitsemina erilaisten sovellusten luomina. Voit valita soittolistan vaikka mielialan, vuodenajan, juhlapyhän, urheilulajin tai viikonpäivän mukaan.

Suoratoistosovellukset tarjoavat myös radiotoimintoja, jotka soittavat biisejä sen perusteella, mitä on aiemmin palvelusta kuunnellut. On myös mahdollista valita artisti, jonka pohjalta sovellus rakentaa samantyylistä musiikkia soittavan radiokanavan.

Vapaus kuunnella

Lempimusiikkiaan kuullakseen ei tarvitse olla koko aikaa verkkoyhteydessä. Monet suoratoistopalvelut mahdollistavat valittujen soittolistojen toiston myös offline-tilassa, jolloin valitut biisit voi kuunnella myös silloin kun kännykkä ei ole 3G-kuuluvuusalueella – vaikka lentokoneessa, veneessä, tunturissa tai metsän siimeksessä.

Valtaosassa suomalaisten älypuhelimista on valmius ottaa suoratoistopalvelu käyttöön. Suoratoisto tarkoittaa rajatonta musiikinkuuntelun vapautta ja käyttömukavuutta. Muutos hyllyssä olevasta stereolaitteesta ja levykokoelmasta suoratoistopalveluksi mobiililaitteessa on vähintään yhtä suuri kuin muutos lankapuhelimesta kännykkään.

Äänenlaatu

Jos asioita tarkastelee numeroina (kilotavua sekunnissa), suoratoistopalveluiden äänenlaatu on maksullisissa versioissa suurin piirtein sama kuin cd-levyllä. Käytännössä myös ilmaisversioiden äänenlaatu on niin hyvä, että eroa on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeata huomata.

Mistä löydän suoratoistosovellukset?

Suoratoistosovelluksia löytyy kaikille älypuhelinmalleille. Ne löytyvät puhelimen sovelluskaupasta ilmaiseksi, minkä jälkeen sovellus auttaa käyttäjää luomaan oman tilin. Oheisesta taulukosta näet suoratoistosovellusten saatavuuden eri puhelinmalleille. Videolla puolestaan näytetään, kuinka sovelluksen saa ladattua.

Mitä eroa on suoratoistopalveluilla?

Mobiililaitteille on olemassa kaksi suurta suoratoistopalvelua, jotka toimivat käytännössä kaikilla älypuhelimilla. Ranskalainen Deezer ja ruotsalainen Spotify ovat hyvin samankaltaisia ominaisuuksiltaan. Spotify oli ensimmäinen iso suoratoistopalvelu, ja sitä kautta myös suurin, mutta molemmat tarjoavat erittäin hyvin toimivan mobiilisovelluksen, laajan biisikirjaston, offline-listat, ilmaisen ja maksullisen version, lukemattomia esivalittuja soittolistoja, artistiradion, Facebook-jaot ja maksullisessa versiossa parempilaatuisen äänentoiston. Suomessa on näiden lisäksi saatavilla myös muita, edellisten kanssa samantyyppisiä palveluita, kuten Music Unlimited, RaRa ja Rdio.

Lisäksi on olemassa suoratoistopalveluja, jotka on yhdistetty tiettyihin käyttöliittymiin. Lumian Windows Phonelle on olemassa MixRadio, joka perustuu esivalittuihin soittolistoihin, ja käyttäjän mieltymysten mukaisiin radiokanaviin. MixRadiossa ei pysty kuuntelemaan tiettyä levyä, ja biisejäkin saa skipata vain rajatun määrän, mutta palvelu toimii mainiosti niille, jotka eivät jaksa käyttää aikaa musiikin valintaan. Palvelu maksetaan puhelimen hinnassa, eli sitä voi käyttää ilman kuukausimaksua. MixRadiosta on olemassa myös maksullinen versio, joka tarjoaa kilpailijoiden tavoin paremman äänenlaadun, mutta myös rajattoman mahdollisuuden skipata kappaleita. Yksittäisiä kappaleita tai levyjä ei maksullisessa versiossakaan voi etsiä. Android-puhelimille löytyy Google Play Musiikki, joka on Androidin valmistajan Googlen suoratoistopalvelu. Se muistuttaa ominaisuuksiltaan enemmän Spotifyä tai Deezeriä kuin MixRadiota.

Googlen omistamista palveluista on syytä muistaa myös YouTube, jonka kautta mobiililaitteillakin pääsee käsiksi miljoonien musiikkivideoiden kirjastoon – ilmaiseksi. Vuoden 2015 aikana julkaistaan Android- ja iOS-laitteille (iPhone ja iPad) YouTube Music Key, joka yhdistää Google Play Musiikin valtavan biisikirjaston YouTuben videopalveluun. Music Key on kuukausimaksullinen palvelu.

Kaikki suoratoistopalvelut veloittavat kuukausimaksun suoraan luottokortilta tai puhelinlaskun yhteydessä, jolloin erillisistä laskuista ei tarvitse huolehtia.

Suoratoisto- palvelut vertailussa

Suoratoistopalvelut vertailussa

Näin osallistut facebook- kilpailuumme

Kilpailun säännöt

Kilpailun järjestää Suomen Virallinen Lista / Musiikkituottajat – IFPI Finland ry

Kilpailuaika

19.12.2014.–30.1.2015.

Osallistuminen

Voit osallistua kilpailuun vastaamalla Facebook-kilpailujulkaisun kommenttikenttään.

Osallistujat

Voidakseen osallistua kilpailuun osallistujan täytyy olla vähintään 18-vuotias, ja hänellä täytyy olla Facebook-tili.

Voittajien valitseminen

Voittajat arvotaan niiden osallistujien joukosta, jotka ovat vastanneet kysymykseen oikein. Voittajat arvotaan 2.2.2015.

Palkinto

Arvomme kaksi onnekasta voittajaa, jotka molemmat saavat VIP-liput 27.2.2015 järjestettävään Emma Gaalaan itselleen ja ystävälleen. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi tai muihin tuotteisiin. Kilpailun järjestäjä ei vastaa matkoista palkintopaikalle, yöpymisestä eikä vakuutuksista.

Voittajille ilmoittaminen

Voittajalle ilmoitetaan suoraan Facebookissa merkitsemällä hänet kilpailujulkaisun kommenttiin. Mikäli Suomen Virallinen Lista ei saa vastausta kultakin voittajalta seitsemässä päivässä Suomen Virallinen Lista Facebook-postauksen päiväyksestä laskien, Suomen Virallisella Listalla on oikeus arpoa uusi voittaja.

Tiedot, jotka jokaisen voittajan täytyy ilmoittaa

Jokaisen osallistujan täytyy ilmoittaa kilpailussa koko nimensä, osoitteensa, sähköpostiosoitteensa.

Miten musiikinpuolesta käsittelee tietojasi

Suomen Virallinen Lista käsittelee luottamuksellisesti kaikkia tietoja, jotka on kerätty tähän kilpailuun liittyen. Kerättyjä tietoja käytetään vain yhteyden ottamiseen voittajaan ja lahjan toimittamiseen. Kaikki tiedot poistetaan pysyvästi, kun kilpailu on päättynyt ja voittajat on valittu. Voittajan ilmoittaminen Facebookissa voi kuitenkin näkyä Suomen Virallisen Listan sivuhistoriassa.

Tämä kampanja ei ole millään tavoin Facebookin sponsoroima, tukema tai hallinnoima eikä Facebook ole osallisena siinä. Annat tietosi Suomen Viralliselle Listalle etkä Facebookille.

Osallistu kilpailuun tästä